Voormalig onderdirecteur FBI McCabe alsnog ontslagen

Vlak voordat zijn pensioen zou ingaan, is de voormalig onderdirecteur van de FBI, Andrew McCabe, vrijdagmiddag ontslagen door minister van Justitie Jeff Sessions.

Foto AFP

Net voordat dit weekend zijn pensioen zou ingaan, is de voormalig onderdirecteur van de FBI Andrew McCabe ontslagen. Dat meldt persbureau Reuters. McCabe legde eind januari effectief al zijn functie neer, door verlof op te nemen tot zijn pensioen.

Minister van Justitie Jeff Sessions zou de voormalig tweede man bij de federale recherche hebben ontslagen vanwege het misleiden van onderzoekers en lekken naar de pers. Doordat zijn pensioen nog niet is ingegaan, verliest McCabe nu mogelijk het recht op de bijbehorende vergoeding.

Lees ook: Wie vliegt er nu weer uit? ‘Stay tuned’ twittert Trump zelf

McCabe werkte mee aan het onderzoek naar de vermeende betrokkenheid van Rusland bij de verkiezingen en was ook belast met het onderzoek naar de e-mails van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Na het ontslag van FBI-directeur James Comey vorig jaar weersprak McCabe de bewering van het Witte Huis dat Comey steun binnen de FBI was kwijtgeraakt.

Strijd tegen de FBI

In een verklaring stelt McCabe dat zijn ontslag onderdeel is van een grotere lastercampagne.

“Het is deel van een doorlopende oorlog van deze regering tegen de FBI en het onderzoek van de speciaal aanklager.”

President Donald Trump had al eerder kritiek geuit op McCabe omdat diens echtgenote geld ontvangt van een politieke organisatie die banden heeft met Hillary Clinton. McCabe werkte 21 jaar bij de FBI en wordt komende zondag vijftig jaar. Die dag zou zijn pensioen ingaan.