Subsidie

370 miljoen voor techregio Eindhoven

Het kabinet steekt 130 miljoen euro in ‘Brainport Eindhoven’, met als doel de internationale concurrentiepositie van de Brabantse technologieregio te versterken. De regionale overheid investeert daarnaast 240 miljoen euro. Dat schrijft minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer, mede namens minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) van Economische Zaken en Klimaat.

„Een onderscheidend voorzieningenniveau, het aantrekken, opleiden en behouden van jong technisch talent en het realiseren van innovaties met maatschappelijke impact zijn de doelstellingen van de investering”, meldt het Rijk. Volgens Schouten is Brainport Eindhoven „een economische regio van nationale betekenis”. De minister benadrukt dat er technisch talent op alle onderwijsniveaus moet worden aangetrokken: „Voor een sterke concurrentiepositie heb je niet alleen hightech talent nodig, maar juist ook mensen die met hun handen kunnen werken.”

Het was al duidelijk dat het Rijk geld voor Brainport Eindhoven had gereserveerd. Het bedrag komt uit een potje voor investeringen in economische regio’s. In januari kwam de Brabantse regio, met bedrijven als ASML en Philips, met een investeringsplan.

Nu al groeit de economie in Eindhoven volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek „bovengemiddeld” en heeft Brabant dankzij Eindhoven zelfs de Randstad ingehaald als gebied dat de grootste industriële bijdrage aan de Nederlandse economie levert. (NRC)