‘Poetin gaf opdracht gifgas’

Beschuldiging Britse regering Voor het eerst stelt Londen president Poetin persoonlijk verantwoordelijk voor de zenuwgasaanslag op Russische ex-spion.

Het is „overweldigend waarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin zelf opdracht heeft gegeven tot de gifgasaanslag op de Russische ex-spion Sergej Skripal (66), ruim een week geleden in de Britse stad Salisbury. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, vrijdag gezegd.

De Britse politie meldde vrijdag tevens dat ze tot nu toe geen verband ziet tussen de zaak-Skripal en de maandag dood aangetroffen Russische balling Nikolaj Gloesjkov. Zijn dood wordt wel behandeld als een moordzaak. Hij stierf door „druk op zijn nek”.

De Britten hielden Moskou al verantwoordelijk voor de aanval. Maar voor het eerst houdt Londen nu Poetin persoonlijk verantwoordelijk. „We hebben niets tegen de Russen zelf”, zei Johnson, „we hebben ruzie met Poetins Kremlin en zijn besluit om het gebruik van zenuwgas toe te staan voor een aanval op een geheim agent in de straten van het Verenigd Koninkrijk – voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog.”

Een Kremlin-woordvoerder noemde de uitspraken „schokkend” en een „onvergeeflijke schending van de diplomatieke regels van goed gedrag”. Rusland ontkent betrokkenheid bij de gifgasaanval. Ook Skripals dochter werd getroffen. Beiden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

NAVO-topman Stoltenberg zei vrijdag dat Rusland de „vastberadenheid en eenheid” van de Britse bondgenoten had „onderschat”. De NAVO noemde het Russische gedrag een „bedreiging voor de vrede en stabiliteit”.

Eerder vrijdag zei de Britse minister van Defensie Gavin Williamson dat Rusland zijn mond moet houden, waarop de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov reageerde: „Misschien heeft hij geen onderwijs gevolgd”, vermoedelijk verwijzend naar de Koude Oorlog.

Vrijdag werd bekend dat de Russen ook zelf onderzoek doen naar de gifgasaanslag. In een verklaring staat dat de Russen hierbij openstaan voor samenwerking met de Britten. Rusland betichtte de Britten eerder deze week van onwil om de Russen te betrekken bij het onderzoek en toegang te geven tot bewijsmateriaal in de zaak. Ook bereidt het Kremlin naar eigen zeggen stappen voor in reactie op het besluit van de Britse premier Theresa May om 23 Russische diplomaten uit te zetten. Een woordvoerder van Poetin zei dat Moskou „snel” zal reageren.

Premier Rutte zei vrijdag de Britse verklaring dat de Russen achter de gifgasaanval zitten „zeer geloofwaardig” te vinden, bericht ANP. Maar het kabinet schaart zich niet achter het Britse standpunt dat de aanslag is gepleegd in opdracht van het Kremlin. Sinds de steun aan de Irak-oorlog in 2003, die begon op basis van onjuiste inlichtingen, zegt het kabinet zoiets alleen nog op basis van eigen inlichtingen. (NRC)