OM doet onderzoek naar ‘zelfmoordpoeder’

Zelfdoding Het is „heel zorgelijk” dat een jonge vrouw zichzelf om het leven bracht met ‘zelfmoordpoeder’, aldus minister De Jonge.

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt een onderzoek in naar de dood van een negentienjarige vrouw die zichzelf om het leven bracht met ‘zelfmoordpoeder’. Begin maart doodde Ximena uit het Brabantse Uden zichzelf met behulp van een middel dat ze via internet had besteld. Het OM benadrukt dat het leveren van middelen die suïcide mogelijk maken strafbaar is wanneer iemand inderdaad zelfdoding pleegt.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vindt het „heel zorgelijk” dat in Nederland door zelfmoordpoeder een dode is gevallen. Dat heeft hij vrijdag bij aanvang van de ministerraad gezegd, aldus persbureau ANP. Premier Mark Rutte noemt het „uiterst onwenselijk” dat het middel in omloop is. De vraag is in hoeverre dat nog het geval is. RTL Nieuws meldde vrijdag dat bedrijven het poeder niet meer aan particulieren verkopen.

De Coöperatie Laatste Wil (CLW), een belangenorganisatie die strijdt voor het recht op zelfdoding, maakte vorig jaar bekend een poeder te hebben gevonden waarmee mensen op humane manier hun leven zouden kunnen beëindigen. Direct daarna groeide het aantal leden van de organisatie flink: van 3.200 tot inmiddels 20.000 mensen in februari dit jaar. Verstrekking van het ‘zelfmoordpoeder’ verloopt via de leden. Zij vormen lokale inkoopgroepen en wijzen één lid aan dat wordt gemachtigd om ‘Middel X’ in te kopen en te verdelen. Ook wijst de CLW haar leden op adressen waar het poeder te koop is.

Bij het onderzoek wordt niet naar de rol van de CLW gekeken, aldus het OM, omdat de vrouw het poeder zelf kocht. Haar ouders beschuldigen de coöperatie van het maken van reclame voor het poeder.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl