Meer dan 130 betogers gearresteerd op Malediven

De demonstranten riepen op tot de arrestatie van president Abdulla Yameen, die eerder oppositieleiders oppakte en de noodtoestand uitriep.

Beelden van een arrestatie bij een eerder protest van de Maldivische oppositie in februari.
Beelden van een arrestatie bij een eerder protest van de Maldivische oppositie in februari. Foto Ahmed Shurau / AFP

Bij antiregeringsprotesten op de Malediven zijn sinds vrijdag zeker 139 betogers gearresteerd. Dat heeft een politiewoordvoerder zaterdag laten weten, meldt persbureau Reuters. De demonstranten riepen op tot de arrestatie van president Abdulla Yameen.

Aanvankelijk werden 141 mensen opgepakt op het hoofdeiland Malé, maar twee van hen werden later weer vrijgelaten. De oproerpolitie voerde charges uit tegen de demonstranten en zette pepperspray en traangas in.

De autoriteiten hadden de protesten verboden, omdat die volgens hen tot doel hadden de overheid omver te werpen. Volgens de oppositie zijn er drie parlementsleden onder de arrestanten. Oppositiepolitici riepen het nabijgelegen India eerder op om in te grijpen op de Malediven.

Lees ook: President Malediven stort vakantieparadijs in chaos

Noodtoestand

Yameen riep op 5 februari de noodtoestand uit op de archipel. Die verlengde hij later nog eens, nadat het Hooggerechtshof het staatshoofd gebood negen opgepakte oppositieleiders vrij te laten. Yameen heeft de uitspraak tot op heden genegeerd en liet twee rechters van het Hof verwijderen en opsluiten. De demonstranten riepen de president vrijdag op het vonnis te eerbiedigen.

Sinds zijn aantreden heeft Yameen tal van oppositiepolitici laten oppakken of het land doen ontvluchten. Ook heeft hij de persvrijheid aan banden gelegd. Oud-president Mohamed Nasheed verliet het land nadat hij dreigde te worden gearresteerd. Nasheed reageerde zaterdag op de jongste arrestatiegolf:

Twitter avatar MohamedNasheed Mohamed Nasheed MDP statesman & Minority leader MP @ibusolih arrested with over 150 other Democracy defenders. We look to India, US, UK & EU to act more robustly. If PYameen’s autocracy is further entrenched, it’s effects will go far beyond the #Maldives, & impact greater Indian Ocean stability.

Amnesty International heeft opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van de demonstranten en het intrekken van de noodtoestand. Die toestand loopt tot zeker 22 maart. De overheid heeft naar eigen zeggen geen plannen om die te verlengen. Door de onrust heeft de populariteit van de Malediven als vakantiebestemming een deuk opgelopen.