Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Alle commotie over de voorgenomen salarisverhoging van ING-topman Hamers veroorzaakte in onze inbox een duidelijke piek: een kwart van de inzendingen ging erover (65 van de 254). En vrijwel iedereen is verontwaardigd. Dat hoogleraar Jan Bouwens in zijn stuk ‘Topsalaris voor topman van groot bedrijf blijft logisch’ opmerkt dat het balanstotaal van ING bijna 1,5 keer zo groot is als ons nationaal inkomen, vinden veel lezers appels met peren vergelijken. „Maar ik ga ‘m inkoppen”, schrijft J. Wiericx uit Oud-Vossemeer. „Als het zo werkt, dan moet 300.000 euro voor Hamers voldoende zijn. Is ongeveer 1,5 keer het salaris van Mark Rutte.”

De lamaverzorger was deze week weer van de partij. Dave Boots uit Enkhuizen ondertekent zijn brieven steevast met ‘lamaverzorger’. Op zijn website nandadenandoe.nl is te lezen dat het wijlen Nanda de nandoe was die hem heeft aangezet tot het schrijven van brieven en opiniestukken. Zijn columns vanuit het perspectief van deze „verendiva”, de mascotte van het Hertenkamp Enkhuizen, groeide uit tot „een ware schrijfhobby”. Zijn reactie op het interview met presentatrice Nadia Moussaid (‘Je hebt op tv positieve rolmodellen nodig’) staat op pagina 10.

Dat Marc Spijker pas deze week reageerde op een drie maanden oud artikel – ‘De top van de Mont Blanc ligt in Haarlem’ (21/12) – komt omdat hij de NRC-supplementen bewaart tot hij een „rustig moment” heeft om ze „aandachtig te lezen”. Het topje van de Mont Blanc zou een stukje graniet zijn dat wordt bewaard in het Teylers Museum in Haarlem en dat kunstenaar Vibeke Mascini wil terugplaatsen op de berg. Tot verbazing van Spijker. „Uit eigen waarneming ter plaatse weet ik dat de top van de Mont Blanc bestaat uit een sneeuwkam, zonder enige rots.” We zullen zijn brief doorsturen naar de kunstenaar.