Chinese president Xi krijgt ‘brandjesblusser’ als rechterhand

De 69-jarige Wang Qishan was eerder verantwoordelijk voor het comité dat corruptie binnen de Communistische Partij moet bestrijden.

Wang Qishan wordt gefeliciteerd met zijn benoeming als vicepresident.
Wang Qishan wordt gefeliciteerd met zijn benoeming als vicepresident. Foto Wu Hong/EPA

Zonder ook maar één tegenstem is de Chinese leider Xi Jinping zaterdag formeel herkozen tot president van China. Als een verrassing komt dat besluit van het Chinese Volkscongres allerminst, aangezien het orgaan eerder al instemde met een wet die het voor Xi mogelijk maakt om langer aan te blijven. Duidelijk is nu ook wie de rechterhand wordt van Xi: Wang Qishan, alias “de brandweerman”.

De 69-jarige Wang was eerder onder meer burgemeester van de Chinese hoofdstad Beijing en diende als vicepremier onder Wen Jiabao. De laatste jaren gaf hij leiding aan de Centrale Commissie voor Discipline-inspectie (CCDI), een orgaan dat zich bezighoudt met het bestrijden van corruptie binnen de Communistische Partij.

Met Wang aan het hoofd onderzocht de anticorruptiecommissie de afgelopen jaren zeker een miljoen leden van de Partij, meldt persbureau AP. Enkele tientallen hoge leden werden in die periode vastgezet. Daarnaast hielp Wang zijn partij ook bij het blussen van verschillende andere brandjes, zoals het voorkomen van een bankencrisis.

Niet langer ceremonieel

Wang is een vertrouweling van president Xi, die nu aan zijn tweede termijn als president begint. Slechts één van de 2.970 leden van het Volkscongres – het Chinese parlement – stemde zaterdag tegen Wang’s benoeming als vicepresident, meldt Reuters. Wang werd al eerder genoemd als een van de mogelijke kanshebbers voor de post.

Xi komt op het hoogtepunt van zijn macht, schreef NRC-medewerker Eefje Rammeloo onlangs. En met die macht krijgt ook het buitenland op een steeds dwingender manier te maken.

Volgens AP en Reuters bestaat de kans dat met de benoeming van Wang er een verandering komt in de rol van vicepresident, die tot nu toe vooral ceremonieel was. Diplomaten en andere insiders verwachten dat hij zich onder meer mag gaan bezighouden met het onderhouden van de banden met de Verenigde Staten. Als vicepremier voerde hij al geregeld overleg met het land.

Correctie: In een eerder versie van dit stuk stond dat Xi aan zijn derde termijn als president begint. Dat moet tweede termijn zijn.