Brieven

Brieven

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

„Hoe wordt Hilversum minder wit?” Dat vroeg NRC vorige week in een interview met tv-presentatrice Nadia Moussaid (‘Je hebt op tv positieve rolmodellen nodig’, 9/3), die daarop antwoordde met de mededeling dat ze voor keiharde quota is. „Duw het iedereen maar door de strot”, zei ze, „de omroep moet een afspiegeling zijn van de samenleving”.

Op zich klinkt dat niet zo gek, een publieke omroep die de samenleving een beetje evenredig afspiegelt, maar wat schreef deze krant vorig jaar ook alweer? Precies: „mensen met een migratie-achtergrond zijn niet ondervertegenwoordigd” (6/3/2017). Twaalf procent van de talkshowgasten heeft een migratie-achtergrond en dat komt overeen met het bevolkingspercentage. Dit puntje op de progressieve to do-list, kortom, is reeds behaald!

Tijd om te focussen op andere afspiegelingskwesties, zoals mínder randstedelijke discussies (tegen Piet, gender en zeehelden wordt onevenredig veel geageerd) en méér onvervalst euro- en migratiescepsis aan de talkshowtafels (in het verrechtste Nederland zou dat wel zo representatief zijn). Tijd voor keiharde conservatieve quota dus. En het Dokkummer pro-Pietgeluid gewoon door de strot duwen (in plaats van andersom). Of vindt progressief Nederland afspiegeling dan ineens niet meer zo leuk?