Belastingontwijking

Ook OESO wil techbedrijven belasten

Meer dan 110 landen gaan werken aan gezamenlijke belastingregels om internetbedrijven zwaarder te belasten. Dat maakte het economische samenwerkingsverband OESO vrijdag bekend.

Ook de Europese Commissie wil in meer lidstaten belasting heffen van digitale bedrijven zoals Facebook en Apple. De Verenigde Staten keerden zich vrijdag echter scherp tegen het OESO-voorstel. „Sommige [digitale] bedrijven leveren een enorme bijdrage aan banen en economische groei in de VS”, aldus minister van financiën Steven Mnuchin in een persbericht.

Het samenwerkingsverband, opgezet door de lidstaten van de OESO en de G20, dateert uit 2013. Hun doelstelling is om economische activiteiten te belasten op de plek waar ze plaatsvinden. Bij digitale bedrijven, zoals Apple, Google of Amazon, die klanten overal ter wereld hebben, is dat niet zo.

Ze betalen daardoor veel minder belasting, tot onvrede van onder meer de Europese Unie. Juist donderdag werd het Europees Parlement het eens over een gelijke grondslag voor winstbelasting in de hele EU. Daarbij zouden bedrijven in een lidstaat ook belasting betalen als ze daar ‘digitaal aanwezig’ zijn.

Dat voorstel wordt het komend jaar verder besproken met de Europese Commissie en de lidstaten. Volgens persbureau Reuters zou de Europese Commissie volgende week al een voorstel indienen om bedrijven te belasten die flinke inkomsten behalen in de Europese Unie. Volgens Reuters, dat het voorstel heeft ingezien, zou het gaan om een omzetbelasting van 3 procent.