Zweden wil bemiddelen bij top VS enNoord-Korea

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho is donderdag in de Zweedse hoofdstad Stockholm gearriveerd voor besprekingen.

Dit bezoek leidde tot speculatie dat Ri's bezoek samenhangt met de voorgenomen topontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die volgens de VS voor eind mei plaats zou moeten vinden. Noord-Korea heeft overigens niet meer gereageerd nadat een Zuid-Koreaanse delegatie die vlak daarvoor met Kim had gesproken een uitnodiging van Kim aan Trump had overhandigd.

Zweden, dat geen lid is van de NAVO werd al eerder genoemd als mogelijke locatie voor de top.

Premier Stefan Lofven zei desgevraagd tegen het Zweedse persbureau TT: „Als het geval is dat de voornaamste spelers willen dat Zweden een rol speelt, faciliteert, een forum biedt of een verbinding of iets anders, zijn wij bereid dat te doen.” Hij onderstreepte dat dit aan de VS en Noord-Korea ter beoordeling is.

Ri zou twee dagen in Stockholm blijven. Volgens een Zweedse regeringswoordvoerder was Ri echter in Zweden om de veiligheidstoestand op het Koreaanse schiereiland te bespreken met zijn Zweedse ambtgenoot Margot Wallström. Zweden is een van de weinige Europese landen met een eigen ambassade in Noord-Korea. (Reuters, BBC)