Vrij zijn is…rugby op rolschaatsen

Vrij en fotograaf laten zien hoe we uit de sleur breken. Deze week trainen met de Death Row Honeys.

Foto Peter de Krom

‘Mensen moeten hun definitie van vrouwelijkheid een beetje herzien”, zegt Fleur van Mulbregt (25), een van de vijftien teamleden van de Death Row Honeys uit Rotterdam. „Voor veel vrouwen is het leuk en logisch om op deze manier met hun lichaam om te gaan. Als vrouw ben je meer dan alleen een leuk meisje met lange haren.”

Zes jaar geleden kreeg Van Mulbregt een flyer over Roller Derby in haar handen gedrukt: een soort rugby op rolschaatsen. De sport ontstond in de jaren dertig in de VS en wordt vooral door vrouwen beoefend. In een wedstrijd is het de bedoeling dat een speler van het ene team het andere team inhaalt, waarbij punten worden gescoord. Het andere team mag die speler daarbij hinderen. De flyer kreeg ze van een studiegenoot, die vroeg of het iets voor haar was. „Toen ben ik een keertje gaan kijken naar een training. Ik moest toegeven dat ze gelijk had.”

De studiegenoot was na twee maanden verdwenen, Van Mulbregt is nooit meer gestopt. Tegenwoordig traint ze drie keer per week, naast een fulltimebaan. Ze lacht: „Het is een topsport voor amateurs. Je moet er vol voor gaan. Niet alleen voor de sport, maar ook op organisatorisch gebied.” Elk teamlid heeft buiten de sport een organisatorische taak. Van Mulbregt is verantwoordelijk voor het schrijven van de nieuwsbrieven en voor het organiseren van de thuiswedstrijden.

Blauwe plekken en kneuzingen horen erbij

Amber Marijs

„Trainen is het lekkerste wat er is”, zegt Van Mulbregts teamgenoot Amber Marijs (33). „Je gaat er helemaal in op. Omdat het zo veel van je vraagt, óók mentaal. Er komt veel strategie bij kijken.”

Er is het rolschaatsen, dat is een beetje als dansen. „Dat zwierige, maar dan met het harde, krachtige dat deze sport ook van je vraagt. Je gebruikt je lichaam om de tegenstander tegen te houden. Blauwe plekken en kneuzingen horen erbij. Maar het is allemaal niet heftiger dan voetbal of rugby.”

Anders dan in voetbal of rugby, zijn het de vrouwen die in Roller Derby de standaard bepalen. Er zijn ook mannen die aan Roller Derby, maar die doen dan aan Men’s Roller Derby. Zoals voetballende vrouwen doen aan vrouwenvoetbal.

Van Mulbregt: „De vrouwen met wie je een team vormt, zijn een van de leukste dingen aan deze sport. In de afgelopen jaren speelde ik met meisjes die nog bij hun ouders wonen, studentes, vrouwen van achterin de veertig. Vrouwen in alle vormen, van alle gewichten. Het boeit niet hoe je eruitziet, wat je achtergrond is. Als jij maar lekker kan spelen, daar gaat het om. En zelfs dat is niet het belangrijkst. Je kan ook net de lijm zijn die het team sociaal gezien bij elkaar houdt. Iedereen is nodig, iedereen is welkom, iedereen heeft een functie.”