In beeld

Vladimir Poetin: na achttien jaar nog steeds niet uitgeregeerd

In 2000 maakte een onbekende oud-spion zijn entree in het Kremlin, als opvolger van een zieke en vermoeide president Jeltsin die er niet in was geslaagd zijn land te hervormen. Niemand kon vermoeden dat de grijze muis met zijn ingevallen wangen in achttien jaar tijd zou uitgroeien tot een van de meest populaire én meest gehate wereldleiders. En hij denkt voorlopig nog niet aan opstappen. In foto's: de pieken en dalen uit de regering van Vladimir Poetin.
De 17-jarige Vladimir Vladimirovitsj danst met een meisje op een schoolfeest in 1969 in zijn geboortestad Sint-Petersburg.
EPA
Een jonge Poetin tijdens een judogevecht in 1979 in een sportschool in Sint-Petersburg.
EPA
Een geëmotioneerde Poetin bij de kist van zijn mentor, de Petersburgse burgemeester Anatoli Sobtsjak, die in 2000 overleed. Dat was Poetins eerste jaar als president. Een onderzoek wees richting vergiftiging, maar het autopsierapport is altijd geheim gehouden.
Anatoli Matlsev / EPA
Poetin schudt de hand van een nabestaande van de ramp met de nucleaire onderzeeër Koersk, die in 2000 in de Barentszee met de voltallige bemanning verging. De vertraagde bergingsoperatie leverde de kersverse president veel kritiek op.
ITAR-TASS
President Poetin inspecteert in 2003 de Horse Guards Parade in Londen tijdens het eerste Russische staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk sinds de tsarentijd.
Toby Melville / EPA
Poetin bezoekt een gewond kind in een ziekenhuis in de Noord-Ossetische stad Beslan, waar een mislukte bevrijdingsactie van een gijzeling op een school, het leven kostte aan 334 mensen, onder wie 186 kinderen.
EPA
De Amerikaanse president George Bush achter het stuur van Poetins auto, een Wolga van Sovjetmakelij, tijdens een bezoek aan Moskou in mei 2005.
Dmitri Astachov / EPA
In 2007 werd de Russische president door Time Magazine gekozen tot persoon van het jaar.
AP / Time
Toen de Duitse bondskanselier Merkel in 2007 een eendaags bezoek bracht aan Poetin, wandelde zijn labrador Koni onverwacht de kamer binnen. Van Merkel, die ooit door een hond werd gebeten, is bekend dat zij bang is voor honden.
Sergej Tsjirikov / EPA
Poetin in 2010 tijdens een testrit in de Formule 1 in Sint-Petersburg.
Aleksej Nikolski / EPA
Poetin neemt een jongetje in de houdgreep tijdens een toernooi in de Siberische stad Kemerovo in 2012,
EPA
President Poetin op een vliegtochtje met jonge kraanvogels in 2012 in West-Siberië.
Alexey Druzhinyn / Ria Novosti / EPA
Op 7 mei 2012, na vier jaar premierschap onder Dmitri Medvedev, werd Poetin beëdigd in zijn derde termijn als president van Rusland. Op 7 mei 2018 zal zijn vierde inauguratie-ceremonie plaatsvinden.
Aleksej Droeginin / RIA
De Russische president gezien door de cockpit van de C-Explorer 5 tijdens een duikexpeditie in de Finse Golf.
Aleksej Nikolski /Reuters
Poetin in 2013 op zijn landgoed buiten Moskou met zijn honden Buffy en Yume, geschenken van respectievelijk Bulgarije en Japan.
Alexey Druzhinyn / Ria Novosti / EPA
Samen met Defensieminister Sjogoe inspecteert president Poetin de Russische marinebasis in Sebastopol op de Krim, kort na de annexatie van het schiereiland in 2014.
Sergei Ilnitsky / EPA
Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama in 2015 in de VN-Veiligheidsraad.
Chip Somodevilla / EPA
Poetin brengt de laatste eer aan de Russische ambassadeur Andrej Karlov, die in 2016 tijdens de opening van een expositie in Ankara werd doodgeschoten door een Turkse politieman.
Aleksej Nikolski / EPA
Poetin tijdens een visvakantie in 2017 in Siberië. Hij zou graag meer van de natuur genieten, aldus de president in een tv-gesprek in 2016.
Aleksej Nikolski / EPA
Poetin legt een krans voor het monument van de Onbekende Soldaat bij het Kremlin, in 2017.
Maksim Sjipenkov / EPA
Poetin in gesprek met een jongetje tijdens een wedstrijd van zijn eigen ijshockeyteam in 2017.
Aleksej Nikolski / EPA
Poetin neemt een traditioneel ijsbad tijdens de orthodoxe viering van Driekoningen, januari 2018.
Aleksej Droezjinin / EPA