Tweede goud voor paralympiër Mentel

Ook Lisa Bunschoten pakte opnieuw een medaille op het nieuwe paralympische onderdeel ‘banked slalom’.

Bibian Mentel viert haar gouden medaille op het onderdeel banked slalom. Rechts Lisa Bunschoten.
Bibian Mentel viert haar gouden medaille op het onderdeel banked slalom. Rechts Lisa Bunschoten. Foto Paul Hanna/Reuters

De Nederlandse snowboardster Bibian Mentel heeft vrijdagochtend goud gewonnen op het onderdeel banked slalom bij de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang.

Met een tijd van 56,94 wist Mentel de Amerikaanse Brittani Coury voor te blijven (59,87). De derde plaats was ook voor een Nederlandse snowboardster: Lisa Bunschoten haalde een beste tijd van 1.00,04. Renske van Beek eindigde als vierde. Tijdens deze editie van de Paralympische Spelen stond de banked slalom voor het eerst op het programma. Het is een slalomwedstrijd met oplopende kombochten. De snowboarders krijgen drie runs, de beste tijd telt.

Topsporter Bibian Mentel vocht meermaals tegen kanker en kwam iedere keer terug.

Het was de tweede gouden medaille voor Mentel tijdens dit toernooi, eerder slaagde ze erin haar paralympische titel op de snowboardcross te prolongeren. Mentel is ook zesvoudig Nederlands kampioen op de halfpipe en snowboardcross.

De 45-jarige snowboardster vecht sinds 1999 tegen een zeldzame vorm van botkanker. Ze moest haar rechteronderbeen laten amputeren. In januari van dit jaar werd ze nog geopereerd aan haar nek.

Twitter avatar Parasnowboard World Para Snowboard It’s a #Gold medal spree for Bibian Mentel-Spee! The #NED snowboarder wins in #Parasnowboard with a superb run, which even her competitors applauded 👏 #PyeongChang2018 #Paralympics https://t.co/WUP7HiZyeE