Regeringscrisis

Premier Fico stapt op na moord op onderzoeksjournalist in Slowakije

De Slowaakse premier Robert Fico is donderdag opgestapt wegens de politieke crisis die in zijn land is ontstaan na de moord op een jonge journalist. Fico wordt opgevolgd door de huidige vicepremier en partijgenoot Peter Pellegrini. Eerder op de dag werd bekend dat president Kiska had ingestemd met het Fico’s voorstel om af te treden onder de voorwaarde dat zijn partij, de sociaal-democratische SMER, het premierschap hield. De Slowaakse regering wankelt sinds de moord op de jonge onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde vorige maand. Kuciak deed onderzoek naar corruptie en naar vermeende banden tussen de Italiaanse maffia en de regering. Na de moord eisten burgers tijdens betogingen het vertrek van de regering en vooral van premier Fico. Twee ministers traden al af. (Reuters)