In crisis verkerende Franse socialisten kiezen nieuwe partijleider: Olivier Faure

Vijf jaar terug was de Parti Socialiste de machtigste politieke partij van Frankrijk. François Hollande was net president, de PS had meerderheden in de Assemblée en de Senaat. Na de verpletterende verkiezingsoverwinning van Emmanuel Macron is van de partij weinig meer over. De verkiezing van een nieuwe partijleider werd de laatste weken een achterhoedegevecht.

En nog voor het debat echt begonnen is, blijkt de nieuwe leider al verkozen. Fractievoorzitter Olivier Faure (49) van de PS-groep die zich in de Assemblée nu ‘La Nouvelle Gauche’ noemt, haalde donderdag in een eerste ronde de meeste stemmen. Maar omdat de nummer twee, ex-minister Stéphane Le Foll, zich vrijdag terugtrok, heeft Faure nu al gewonnen. In april wordt hij officieel de ‘eerste secretaris’ van een partij in crisis.

De voor de meeste Fransen onbekende Faure belooft een „wedergeboorte” en hanteert hiervoor de methode die ook Hollande naar de top heeft geholpen: de politieke synthese. Hij denkt alle PS-stromingen te kunnen verenigen, van het onder Hollande muitende uiterst links tot meer pragmatische sociaal-democraten. Maar de partij blijft in peilingen aanhang verliezen aan Jean-Luc Mélenchons hardlinkse La France Insoumise en het sociaal-liberale La République En Marche van Macron. La Nouvelle Gauche bezet nu 30 van de 577 parlementszetels.