Hof: toch levenslang voor roofmoorden door broers

Twee adoptiebroers uit Hoogeveen hebben in hoger beroep levenslang gekregen voor drie roofmoorden in Drenthe. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden donderdag bepaald, conform de eis. De broers waren eerder veroordeeld tot dertig jaar cel, maar die straf deed volgens het hof onvoldoende recht aan „de ernst van de feiten”. De broers hebben drie mensen „hun meest fundamentele recht ontnomen” en nabestaanden „onherstelbaar leed” toegebracht. Het hof hoopt dat de langst mogelijke straf ook een preventieve werking heeft in de samenleving.

Ex-militair Admilson R. (33) schoot in 2012 in een natuurgebied bij Dwingeloo een 55-jarige wandelaar dood, waarna hij het lichaam met zijn broer broer Marcos (32) verborg in een greppel. Het jaar erop wurgde het tweetal een echtpaar (beiden 77) in hun bungalow in Exloo. De broers bekenden de moorden, en verklaarden tegenover de politie dat ze geld nodig hadden. De gestolen spullen hadden een waarde van een paar honderd euro.

De rechtbank in Assen gaf het tweetal in 2015 bewust geen levenslang, omdat dit niet humaan zou zijn. Bovenop de dertig jaar cel voor beide broers kreeg Admilson tbs met dwangverpleging opgelegd. De verdediging stelde dat een levenslange straf in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. (NRC)