Het Westen vormt een front tegen Russische agressie

zenuwgasaanslag en cyberaanvallen NAVO-landen vormen een front tegen Rusland. De VS nemen zwaarste anti-Russische maatregelen sinds aantreden van Trump

De regeringsleiders van vier belangrijke NAVO-lidstaten hebben aan de vooravond van de herverkiezing van Vladimir Poetin, één front gevormd tegenover Rusland. Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben in een uitzonderlijke gezamenlijke verklaring de verantwoordelijkheid voor de zenuwgifaanslag op de Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia bij Rusland gelegd.

Daarnaast hebben de VS sancties opgelegd aan negentien Russen en vijf Russische instellingen als straf voor een serie cyberaanvallen op gevoelige Amerikaanse systemen in de energievoorziening, de luchtvaart en de nucleaire sector. Onder de gestrafte Russen zijn ook de dertien personen die vorige maand in staat van beschuldiging werden gesteld voor inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De Amerikaanse opstelling is opvallend. De sancties zijn de zwaarste anti-Russische maatregelen sinds het aantreden van Donald Trump. In de zaak-Skripal hadden de VS zich aanvankelijk aarzelend geuit. Het Witte Huis had de aanslag weliswaar veroordeeld en steun uitgesproken voor het Verenigd Koninkrijk, maar Rusland niet meteen als schuldige aangewezen.

Volgens de NAVO-regeringsleiders is de zenuwgifaanval in het Zuid-Engelse Salisbury, waarbij naast vader en dochter Skripal ook een politieagent ernstig vergiftigd raakte, een „schending van internationaal recht.” Angela Merkel, Emmanuel Macron en Donald Trump delen de inschatting van Theresa May dat er geen andere plausibele verklaring is voor de aanval dan Russische betrokkenheid. De aanslag „bedreigt de veiligheid van ons allen”.

De Britse autoriteiten gaan ervan uit dat de aanslag is gepleegd met zenuwgif novitsjok dat in de jaren zeventig en tachtig werd ontwikkeld in de toenmalige Sovjet-Unie. May vroeg de Russen om opheldering, maar toen die uitbleef kondigde ze een reeks maatregelen aan. Zo moeten 23 Russische diplomaten het land verlaten. De Britse minister van Defensie, Gavin Williamson, zei dat de Russen moesten maken dat ze wegkomen en zich koest moeten houden („go away and shut up”). Hij kondigde een investering van enkele tientallen miljoenen aan in een centrum dat zich toelegt op bescherming tegen aanvallen met chemische wapens. Ook wil hij Britse soldaten vaccineren tegen antrax.

Rusland heeft de Britse beschuldigingen van tafel geveegd en tegenmaatregelen aangekondigd. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei vrijdag dat de Britse regering internationaal recht schendt met de aantijgingen. Hij maakte nog niet bekend welke maatregelen Rusland exact zal nemen, maar zei dat er zeker diplomaten uitgezet zouden worden.

President Macron onderstreepte donderdag zijn ongenoegen door tijdens een bezoek aan de Salon du Livre de kraam van Rusland over te slaan. Dat was opmerkelijk omdat Rusland deze week op de boekenbeurs centraal staat.