Google bouwt voor half miljard euro uitbreiding van Gronings datacentrum

Techgigant Google investeert 500 miljoen euro in een uitbreiding van zijn datacentrum in de Groningse Eemshaven. Dat is nodig voor de „snel groeiende vraag van consumenten en bedrijven”, schreef het bedrijf donderdag in een verklaring. Daarmee komt de totale investering in het datacentrum uit op bijna 1,5 miljard euro. De uitbreiding wordt de komende jaren gebouwd.

Het datacentrum van Google in Eemshaven werd geopend in 2016. Er staan servers voor de opslag van diensten zoals Gmail, Google Maps en YouTube. Bij het Groningse datacentrum werken ongeveer 250 mensen. Daar komen volgens een woordvoerder nog eens „enkele tientallen” banen bij. Volgens Google leverde het datacentrum de afgelopen jaren gemiddeld 2.200 voltijdbanen op, onder meer in de bouw.

Eemshaven is met een geschat vermogen van 65 megawatt een van de grootste datacentra in Nederland. Sinds vorig jaar draait het volgens Google volledig op hernieuwbare energie, zoals windmolens en zonnepanelen. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) was bij de bekendmaking. Hij zei dat „iedereen hier in de provincie Groningen profiteert”, en stelde dat de uitbreiding de regio aantrekkelijker maakt voor andere techbedrijven.

Directeur Pim van der Feltz van Google Nederland noemde de „uitstekende infrastructuur, snelle glasvezelverbindingen en de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen” als redenen waarom het bedrijf zich in Eemshaven vestigde.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, had in 2017 een omzet van 110 miljard dollar (89 miljard euro).