Emily Pethick directeur Rijksakademie Amsterdam

Benoeming De Britse Emily Pethick wordt in september de nieuwe algemeen directeur van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Zij volgt Els van Odijk op.

Emily Pethick
Emily Pethick Foto Christa Holka

Emily Pethick wordt de nieuwe algemeen directeur van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Dat is donderdag bekendgemaakt door de raad van toezicht. Pethick volgt per 1 september 2018 Els van Odijk op.

Op de Rijksakademie verblijven in totaal 50 Nederlandse en buitenlandse kunstenaars voor een residency van twee jaar. Ze krijgen er de gelegenheid hun talent verder te ontwikkelen en worden begeleid door ervaren kunstenaars.

De Britse Pethick is sinds 2008 directeur van The Showroom in Londen, een kunstgalerie die beginnende kunstenaars een plek biedt voor eerste exposities. Petrick werkte eerder van 2005 tot 2008 in Nederland als directeur van Casco – Office for Art, Design and Theory in Utrecht, een platform gericht op interdisciplinaire artistieke experimenten.

Lees ook een reportage over de Rijksakademie: ‘Atelier A47 is een kunstlab dat even van jou is’

„Met Emily Pethick halen we een van de meest interessante curator-directeuren terug naar Nederland”, zegt Chris Buijink, voorzitter van de raad van toezicht. „Ze heeft verschillende organisaties geleid en beschikt over de noodzakelijke ervaring om succesvol leiding te kunnen geven aan de Rijksakademie en de publieke functie van de Rijksakademie te vergroten.”

Emily Pethick vindt haar overstap naar Amsterdam „echt opwindend”. „Ik kijk ernaar uit om de Rijksakademie te leiden als een vitale plek voor artistieke praktijk, kritisch denken en uitwisseling, en om dit te verbinden met de bredere publieke omgeving op manieren die lokaal zijn geworteld en wereldwijd verbonden.”

Pethick volgt Els van Odijk op die het instituut sinds 2010 door een turbulente periode leidde. In 2011 werd het budget voor postacademische instellingen voor de daaropvolgende vier jaar gehalveerd. Daarna zou de rijkssubsidie helemaal wegvallen. Van deze bezuinigingen, alsmede de plannen voor een gedwongen fusie tussen de Rijksakademie en De Ateliers in 2013, werd uiteindelijk afgezien.