Massale vlucht uit enclave in Oost-Ghouta

Syrië Het gaat om zo’n 20.000 mensen, de grootste vluchtelingenstroom sinds Assads leger vier weken geleden een offensief inzette om de rebellenenclave te heroveren.

Vluchtelingen in Oost-Ghouta.
Vluchtelingen in Oost-Ghouta. Foto Omar Sanadiki/Reuters

Ongeveer 20.000 wanhopige burgers zijn sinds donderdag gevlucht uit de belegerde Syrische rebellenenclave in Oost-Ghouta naar gebied dat na hevige gevechten in handen is gevallen van het leger van president Assad. Het was veruit de grootste vluchtelingenstroom sinds Assads leger vier weken geleden een offensief inzette om de enclave te heroveren. Assads troepen zouden inmiddels meer dan de helft van Oost-Ghouta, dat tegen de hoofdstad Damascus ligt, in handen hebben.

Persbureaus AFP en EPA sturen dagelijks foto’s uit het belegerde Oost-Ghouta in Syrië. Hoe betrouwbaar zijn die?

Duizenden vluchtelingen arriveerden donderdag en vrijdag langs een weggetje bij Hammouriyeh, dat behoort tot Oost-Ghouta. In totaal zouden er nog altijd ruim 300.000 mensen vastzitten in de laatste gebieden van de rebellen in Oost-Ghouta. Ook langs andere routes vluchtten mensen.

Oost-Ghouta wordt al weken achtereen hevig gebombardeerd door de Syrische en de Russische luchtmacht. Bij luchtaanvallen op doelen in Kafr Batna, in het zuidelijke deel van de enclave, kwamen volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat een netwerk van eigen contacten heeft, deze vrijdag 76 mensen om.

Als gevolg van de gevechten is er in Oost-Ghouta een schrijnend tekort aan voedsel, drinkwater en medicijnen. Met zulke beproevingen hebben de burgers in de enclave overigens al jaren te kampen. Het Internationale Rode Kruis meldde intussen dat een konvooi van 25 vrachtwagens met hulpgoederen donderdag voor enige verlichting had gezorgd in Douma, in het noorden van Oost-Ghouta.

Er komt nog geen eind aan de strijd om het Syrische rebellenbolwerk Oost-Ghouta. Wat speelt er?

Dit bericht is om 18.37 uur geüpdatet met actuele informatie over het dodental in Oost-Ghouta.