De Nationale Opera ontzegt recensent persbehandeling

Grenzen overschreden Operarecensent Olivier Keegel van de website Operagazet krijgt geen vrijkaarten meer voor premières bij de De Nationale Opera. Wat hij schrijft is „journalistiek onaanvaardbaar”, vindt DNO.

De Stopera in Amsterdam, het gebouw van De Nationale Opera en BalletFoto Koen van Weel / ANP
De Stopera in Amsterdam, het gebouw van De Nationale Opera en BalletFoto Koen van Weel / ANP

De Nationale Opera (DNO) weigert nog langer vrijkaarten te verstrekken aan operarecensent Olivier Keegel van de Vlaamse blog Operagazet. Volgens het operahuis overschrijdt Keegel het „journalistiek aanvaardbare”. Hij is ook niet langer welkom op de persbijeenkomsten die voorafgaand aan nieuwe voorstellingen plaatsvinden.

Het is een gezamenlijk besluit van de directie en de communicatieafdeling, aldus Sandra Eikenboom, hoofd marketing en communicatie van DNO donderdag in Het Parool. „We vinden wat hij schrijft vilein, onder de gordel en persoonlijk en om die reden niet journalistiek. Daardoor kunnen wij het naar onszelf niet meer verantwoorden hem daarvoor te subsidiëren in de vorm van vrijkaartjes.” Kaartjes kosten tussen de 15 en 180 euro.

In zijn stukken heeft Keegel al langer kritiek op het beleid van operadirecteur Pierre Audi. Een opinie-artikel enkele weken geleden in Het Parool was voor DNO de directe aanleiding hem niet langer de gebruikelijke persbehandeling te geven.

In dat artikel bestempelt Keegel het nieuwe seizoensprogramma van DNO als „een hautaine klap in het gezicht van de traditionele operaliefhebber”. Onder Audi’s bewind heeft DNO volgens Keegel de Italiaanse operatraditie verloochend. En Audi zou ten tijde van zijn aanstelling in 1988 „van toeten nog blazen” hebben geweten „als het om opera gaat”.

Eikenboom zegt dat ze kritiek op de programmering toejuicht. „Maar als kritiek tot moddergooien leidt, willen we dat niet faciliteren met het geven van vrijkaarten.”

Keegel zegt in Het Parool dat DNO hem in een briefje heeft laten weten dat hij de „grenzen van het journalistiek toelaatbare” heeft overschreden. „Bepaalt DNO dat? En is het aan DNO om ‘maatregelen’ te nemen tegen onwelgevallige journalistiek? Ik vind het verbijsterend.”