Recensie

Recensie Media

Wéér terug naar de 1980s

Kermiskunstjes, straatvechten, konvooien beroven. In de games van deze maand doe je dat allemaal in een tekenfilmachtige spelomgeving.

    • Hans Klis

Daft Jump is een ode aan de jaren tachtig. Daarvan getuigen de cassettebandjes, felle neonkleuren en arcade-achtige vormgeving. Maar de game van Jordaanse ontwikkelaar Three Dots Games, die vorig jaar de belangrijke Big Indie Pitch van Pocket Gamer won, bevat genoeg eigentijdse elementen: tekenfilmachtige graphics, een strakke elektronische soundtrack, een woordspeling op muziekduo Daft Punk, en een Flappy Birdachtige besturing.

Onder deze opdringerige retrolaag zit een vermakelijk spelconcept. Je bestuurt een minimalistisch vormgegeven robot, zo weggelopen uit de schattige familiefilm Short Circuit (1986), die tijdens het racen naar rechts obstakels moet ontwijken. De levels van Daft Jump zijn pittig, omdat de robot gaandeweg uit meer onderdelen bestaat. Dat maakt het springen en ontwijken van obstakels uitdagend en heerlijk frustrerend. Daarnaast is de soundtrack beter dan de meeste games die de muziek van Disney-klassieker Tron willen nadoen. Door de handig opgedeelde levels blijft het leuk voor de casual en hardcore gebruiker.

Origineel is het allemaal niet. Daft Punk leunt zwaar op andere recente retrogames, zoals Geometry Dash. De hype maakt dit spel daarom niet waar.