VS vaardigen sancties uit tegen Russische trollen

De beruchte Russische ‘trollenfabriek’ IRA wordt gestraft vanwege beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De Verenigde Staten hebben sancties uitgevaardigd tegen onder andere zakenman Jevgeni Prigozjin (links) geldschieter van de 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA).
De Verenigde Staten hebben sancties uitgevaardigd tegen onder andere zakenman Jevgeni Prigozjin (links) geldschieter van de 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA). Foto Misha Japaridze/ AP

De Verenigde Staten hebben op donderdag financiële sancties uitgevaardigd tegen Russische hackers en zogenoemde internettrollen die de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 probeerden te beïnvloeden. Ook wordt Rusland gestraft vanwege een cyberaanval, uitgevoerd in juni 2017, die vooral in Oekraïne grote schade veroorzaakte, maar ook Amerikaanse bedrijven trof. Regering-Trump stelt dat Rusland voortdurend aanvallen uitvoert op de Amerikaanse infrastructuur, zoals de energie- en de luchtvaartsector.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën meldt dat er in totaal vijf Russische bedrijven en negentien personen worden gestraft. Zij kunnen niet langer gebruik maken van hun bankrekeningen en bezittingen in de Verenigde Staten.

De sancties vinden plaats op het moment dat de diplomatieke relaties tussen westerse landen en Rusland zeer onder druk staan vanwege de in het Verenigd Koninkrijk uitgevoerde gifgasaanval op de Russische dissident Sergej Skripal. Volgens de Britse premier May is Rusland verantwoordelijk, als sanctie heeft ze 23 Russische diplomaten het land uitgezet. In reactie kondigde Rusland aan om “binnenkort” Britse diplomaten uit te wijzen.

Ook president Donald Trump heeft zich op donderdag uitgelaten over de aanval. Tijdens een gesprek met de Ierse premier Leo Varadkar in het Witte Huis, zei de Amerikaanse president dat “het er op lijkt dat de Russen erachter zitten”. Volgens Trump neemt de Verenigde Staten het incident “erg serieus”.

Sancties tegen Russische trollenfabriek

Een van de gesanctioneerde bedrijven is de beruchte Russische ‘trollenfabriek’ Internet Research Agency (IRA) die zeker tachtig valse socialmediaprofielen heeft gecreëerd. Daarnaast organiseerde de IRA tientallen demonstraties in de Verenigde Staten en betaalde Amerikaanse activisten die zich kritisch uitlieten over presidentskandidaat Hillary Clinton.

De jarenlange operatie kostte tientallen miljoen dollars en werden betaald door de Petersburgse Jevgeni Prigozjin. Ook tegen deze ‘kok van president Poetin’ zijn sancties uitgevaardigd. In reactie zegt Prigozjin dat hij geen zakelijke belangen heeft in de Verenigde Staten. De Amerikaanse sancties “maken hem niet bezorgd”, meldt het Russische staatspersbureau RIA.

Lees ook: Russische trollenfabriek gedroeg zich als modern marketingbedrijf

Volgens Steven Mnuchin, minister van Financiën, zijn de sancties “deel van een bredere poging om een eind te maken aan de voortdurende schandelijke aanvallen vanuit Rusland”. Het vormt een groot contrast met uitspraken van president Donald Trump die weigert Rusland te veroordelen vanwege inmenging tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Trump heeft zich meerdere keren kritisch uitgelaten over het Ruslandonderzoek van Robert Mueller en wilde de openbaar aanklager zelfs ontslaan.

Russische aanvallen op vitale sectoren

De andere aanleiding voor de sancties is de Russische cyberaanval NotPetya, dat werd uitgevoerd in juni 2017. Vooral computersystemen en energiebedrijven in Oekraïne werden hierdoor getroffen. In de Verenigde Staten werden de systemen van het koeriersbedrijf FedEx en het farmaceutische concern Merck deels plat gelegd. Volgens een schatting van het internetveiligheidsbedrijf Cybereason verloren door de cyberaanval alle getroffen bedrijven in totaal 1,2 miljard dollar.

Het ministerie van Financiën schrijft dat deze cyberaanval past in een patroon van talloze aanvallen die sinds maart 2016 zijn uitgevoerd. Rusland zou het vooral gemoeid hebben op vitale sectoren van de economie, zoals het energienetwerk, nucleaire faciliteiten, de luchtvaart, het waterbeheer en belangrijke industriële bedrijven.