Thuiskok

Zalm en croûte

Voor een recept voor een beef wellington heb ik in deze rubriek helaas te weinig ruimte, maar een zalm in bladerdeeg past wel.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de roomkaas met de bladpeterselie, basilicum, knoflook en citroenrasp. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel het deeg in tweeën en rol 1 stuk op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 3 tot 4 millimeter dikte, waar de zalm op past.

Leg de deegplak op een met bakpapier beklede bakplaat en leg de zalm er in het midden op. Bestrooi de zalm met zout en peper. Strijk de kruidenroomkaas gelijkmatig uit over de zalm. Bestrijk de randen van het deeg met wat water en rol het andere stuk deeg uit tot het groot genoeg is om de zalm ruim te bedekken. Plaats deze over de zalm en snijd de randen mooi bij. Houd daarbij zo’n 2 tot 3 centimeter deeg aan alle kanten over. Druk het deeg aan de zijkanten goed op elkaar met een vork. Bestrijk de bovenkant van het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes.

Maak met een kleine uitsteker of een scherp mesje een gaatje in het deeg zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bak de zalm in deeg in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar. Laat hem uit de oven 10 minuten rusten voordat je hem aan gaat snijden.