Speelgoedketen

Faillissement voor Amerikaanse tak Toys ‘R’ Us

De Amerikaanse winkels van Toys ‘R’ Us sluiten hun deuren. De speelgoedgigant is er niet in geslaagd een koper te vinden of een deal te maken over de miljardenschuld van het bedrijf, zo meldt Reuters. Als gevolg van de sluiting verliezen mogelijk 30.000 werknemers hun baan. De verkoopcijfers van de keten liepen al jaren terug door online winkelen en concurrentie van webshops als Amazon. Het bedrijf vroeg in september uitstel van betaling aan voor een schuld van 5 miljard dollar. Die schuld was het gevolg van een zogenoemde ‘leveraged buyout’ waarbij investeerders de keten in 2005 opkochten met geleend geld en het bedrijf vol laadden met schulden.

Als onderdeel van een reddingsplan besloot Toys ‘R’ Us al in januari om zo’n 180 Amerikaanse filialen te sluiten. De overige 735 winkels gaan nu ook dicht.

De winkels in Azië en Europa blijven voorlopig open. Wel kijkt het bedrijf naar een reorganisatie van de Europese tak. Wereldwijd telt Toys ‘R’ Us 1.600 filialen met in totaal 60.000 werknemers. In 2009 vertrok de speelgoedgigant uit Nederland. Een poging van Blokker om de keten over te nemen, werd geblokkeerd door de Europese Commissie. Blokker was destijds eigenaar van Intertoys en Bart Smit en zou met de overname een te dominante marktpositie krijgen. (NRC)