Politiechef wil meer agenten in buitenland

In het regeerakkoord is er geld voor vrijgemaakt. Politiechef Akerboom wil meer agenten naar het buitenland sturen. Dat levert extra informatie op over criminele netwerken.

Korpschef Erik Akerboom laat zich rondleiden in Kosovo, waar de Nederlandse politie-inzet binnenkort stopt: „Met welk gevoel ga je hier straks weg als de missie is afgelopen?”
Korpschef Erik Akerboom laat zich rondleiden in Kosovo, waar de Nederlandse politie-inzet binnenkort stopt: „Met welk gevoel ga je hier straks weg als de missie is afgelopen?” Foto’s Josje Deekens/Politie Nederland

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil de komende jaren tientallen extra agenten naar het buitenland uitzenden. Dat is volgens hem noodzakelijk om grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden. „Of het nu gaat om georganiseerde misdaad, terrorisme of cybercriminaliteit – deze problemen kun je alleen internationaal aanpakken”, zegt hij tegen NRC bij een bezoek aan de Nederlandse politiemissie in Kosovo.

Verspreid over 34 landen zijn nu 175 Nederlandse politiemensen actief. Akerboom wil die groep snel uitbreiden. In het regeerakkoord is er al extra geld voor vrijgemaakt; over het precieze aantal nieuwe plekken en landen wordt nog onderhandeld.

Lees ook: Corrupt Kosovo blijft EU-agenten verbazen

De nieuwe agenten voor het buitenland moeten flexibel kunnen worden ingezet, zegt Akerboom. „In plaats van liaisons in één vast land willen we mensen naar landen sturen waar wij criminaliteit zien oppoppen.” Als voorbeeld noemt hij internationale drugslijnen naar Nederland. Wanneer zo’n smokkelroute via andere landen gaat lopen, moet de liaison kunnen ‘meeverhuizen’. Ook is de bedoeling dat uitgezonden agenten met de lokale politie onderzoeken uitvoeren die verband houden met Nederland.

Uitbreiding van politiewerk in het buitenland levert volgens Akerboom meer inlichtingen op over criminele netwerken waarmee Nederland te maken krijgt. Uit cijfers van Europol blijkt dat vorig jaar onderzoek is gedaan naar 5.000 criminele organisaties die in diverse Europese landen tegelijk opereren. De meeste bendes zijn actief in meer dan drie landen en houden zich bezig met allerlei soorten criminaliteit, zoals wapen-, drugs- en mensenhandel. Bij de onderzoeken zijn 8.500 verdachten in beeld gekomen.