Opnames maken mag, maar ze beschadigen de relatie

Deze rubriek belicht iedere week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week: geheime werkopnames en een wachtwoord op een laptop in bruikleen.

Foto iStock

De verhoudingen stonden al een tijdje op scherp, dus de salesconsultant nam het zekere voor het onzekere. Een jaar lang nam hij alle gesprekken op die hij voerde met zijn baas, collega’s en andere werkrelaties. Je wist nooit waar het goed voor kon zijn.

Hij was net een jaar in dienst toen hij zijn eerste officiële waarschuwing kreeg. Zijn werkgever, een Rotterdams subsidieadviesbureau, verweet hem dat hij instructies niet had nageleefd. Een tweede waarschuwing volgde toen hij zich negatief had uitgelaten tegenover collega’s over een gesprek met zijn baas. En de relatie bleef moeizaam. In een functioneringsgesprek liet de consultant zich ontvallen dat hij al een tijd gesprekken opnam, om zo informatie te verzamelen voor een eventuele rechtszaak. Zijn baas was verbijsterd en schorste de werknemer. Die meldde zich daarop ziek, werd weer arbeidsgeschikt verklaard door de bedrijfsarts en deed een poging tot mediation. Het mocht niet baten. De arbeidsrelatie was verstoord. Het vertrouwen was zo geschaad, dat er geen basis meer was om door te gaan, vond de werkgever.

De rechtbank Rotterdam oordeelt dat het stiekem maken van geluidsopnames op zichzelf niet strafbaar is, als degene die de opnames maakt zelf deelneemt aan het gesprek. De privacy wordt bovendien alleen geschonden als de opnames openbaar worden gemaakt of worden misbruikt. Dat was hier niet gebeurd. Maar dat wil niet zeggen dat het gedrag van de consultant de onderlinge relatie niet heeft beïnvloed, aldus de kantonrechter. De opnames zijn gemaakt uit wantrouwen en ingezet als dreigmiddel, wat het vertrouwen onherstelbaar heeft beschadigd. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:RBROT:2018:1169

Lees ook: Manager vertrekt mét account.