NVWA: eiergroothandel fraudeert met kwarteleieren

De inspectie bezocht het bedrijf in Barneveld na een uitzending van Keuringsdienst van Waarde.

Het Barneveldse bedrijf Eicom fraudeerde met kwarteleieren.
Het Barneveldse bedrijf Eicom fraudeerde met kwarteleieren. Foto ANP

De eiergroothandel Eicom in het Gelderse Barneveld heeft kwarteleieren uit Franse legbatterijen verkocht als Nederlandse scharrelkwarteleieren. Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NVAE) na een inspectie bij het bedrijf.

De toezichthouders gaan “bestuursrechtelijke stappen” ondernemen, zegt een woordvoerder van de NVWA. Het gaat waarschijnlijk om een boete, zo laat hij weten.

Kwarteleieren uit Bretagne

De inspecteurs brachten donderdag een bezoek aan Eiercom na aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde. Ze kregen een tip van iemand die zich verbaasde over de grote hoeveelheid scharrelkwarteleieren die tijdens de feestdagen in de supermarkt lagen.

Het tv-programma vroeg Stichting Wakker Dier dit te onderzoeken. Het liet in december 2017 meerdere doosjes kwarteleieren testen door het Duitse laboratorium Agroisolab. Uit de test bleek dat geen enkel van de onderzochte eieren uit Nederland kwam, maar uit de Franse regio Bretagne.

Volgens de NVWA heeft Eicom zeker een jaar gefraudeerd met de kwarteleieren. Het bedrijf uit Barneveld had “sinds februari 2017 helemaal geen Nederlandse kwarteleieren meer ingekocht”. De toezichthouders doen nog onderzoek naar voorgaande jaren. Volgens de woordvoerder van de NVWA “zijn er geen aanwijzingen dat deze fraude ook plaatsvindt bij andere bedrijven”. Het bedrijf uit Barneveld zegt jaarlijks tussen de 600.000 en één miljoen kwarteleieren te verkopen.