Nieuwe premier in Slowakije wegens politieke crisis

De Slowaakse regering verkeert in een crisis na de moord op een journalist. Premier Robert Fico stelde voor af te treden, op voorwaarde dat zijn opvolger een partijgenoot zou zijn.

Robert Fico (midden) in zijn functie als premier van Slowakije, tijdens een persconferentie woensdag.
Robert Fico (midden) in zijn functie als premier van Slowakije, tijdens een persconferentie woensdag. Foto Vladimir Simicek/AFP

De Slowaakse premier Robert Fico stapt op wegens de politieke crisis in zijn land. Hij wordt opgevolgd door de huidige vicepremier en partijgenoot Peter Pellegrini, schrijft persbureau Reuters donderdagmiddag.

Eerder op de dag werd bekend dat de president van het land Andrej Kiska heeft ingestemd met het voorstel dat Fico woensdag deed: hij zou aftreden, op voorwaarde dat zijn partij, de sociaaldemocratische SMER, de nieuwe premier naar voren mocht schuiven.

De Slowaakse regering maakt een politieke crisis door na de moord op de jonge onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde vorige maand. Kuciak deed onderzoek naar corruptie en naar vermeende banden tussen de Italiaanse maffia en de Slowaakse regering.

De moord op de 27-jarige journalist Jan Kuciak heeft geleid tot een politieke crisis voor de Slowaakse regering en premier Robert Fico.

Na de moord eisten woedende Slowaken het vertrek van de coalitieregering. Premier Fico stond onder druk om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, maar hij wil dat de coalitie haar termijn tot 2020 afmaakt. De ministers voor Cultuur en Binnenlandse Zaken zijn naar aanleiding van de crisis opgestapt.