ZenuwgasaanvalRelatie Westen-Rusland verhardt: sancties van VS, represailles Moskou tegen Londen

Zenuwgasaanval spion

Minister Sergej Lavrov
Minister Sergej Lavrov Foto: AFP

De relatie tussen Rusland en westerse landen is donderdag verder verhard. In een ongebruikelijke gezamenlijke verklaring legden de Britse, Amerikaanse, Franse en Duitse regeringsleiders de verantwoordelijkheid voor de zenuwgasaanval op de Russische spion Skripal en diens dochter bij Moskou. Daarop zei minister Lavrov van Buitenlandse Zaken dat Rusland in antwoord op Britse sancties, waaronder de uitwijzing van 23 Russische diplomaten, „snel” een aantal Britse diplomaten zal uitwijzen. In Washington kondigde de Amerikaanse regering bovendien sancties aan tegen een aantal Russische bedrijven en personen wegens inmenging in de presidentscampagne van 2016 en „destructieve cyberaanvallen”, waaronder een poging in te breken in het elektriciteitsnetwerk. Daaronder valt ook kernenergie. De sancties gelden dezelfde bedrijven die vorig maand werden genoemd door speciale aanklager Robert Mueller. President Trump zei donderdag niets over de sancties, maar ging wel in op de gifaanval. „Het ziet er zeker uit alsof de Russen daarachter zitten”, zei hij.

In Londen zei minister van Defensie Williamson dat zijn land „naief” is geweest over het gevaar van chemische wapens uit landen als Rusland, China, Noord-Korea en Iran. Hij trekt 62 miljoen euro uit voor een speciaal lab ter verdediging tegen chemische wapens. (AP, Reuters)