Moskou zet ‘snel’ Britse diplomaten uit, als reactie op uitzetting Russen in VK

Zenuwgasaanval spion

Minister Sergej Lavrov Foto: AFP

Rusland wijst in antwoord op sancties van het Verenigd Koninkrijk Britse diplomaten uit. Dit zal „snel” gebeuren, zei minister Lavrov (Buitenlandse Zaken) donderdag tegen staatspersbureau Sputnik. Om hoeveel diplomaten het gaat, is nog niet duidelijk.

Hij reageerde op Mays besluit 23 Russische diplomaten uit te wijzen. Volgens de Britse premier is Rusland verantwoordelijk is voor de zenuwgasaanval op de Russische spion Skripal en diens dochter. May had Moskou tot dinsdagavond de tijd gegeven met uitleg te komen; dit nadat onderzoek uitwees dat het type zenuwgas ontwikkeld is in de voormalige Sovjet-Unie. May ontving voor het verstrijken van het ultimatum „geen geloofwaardige uitleg” en stelde sancties in tegen Rusland. Rusland houdt vol dat het wel heeft willen meewerken. Rusland zegt Londen vier verzoeken te hebben gestuurd om te praten. „We kregen alleen betekenisloze formele antwoorden terug”, aldus een woordvoerder.

Maatregelen May: pagina 6-7Commentaar: pagina 17
    • Steven Derix