Manager vertrekt mét account

Deze rubriek belicht iedere week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week: geheime werkopnames en een wachtwoord op een laptop in bruikleen.

Foto Oleksandr Hrytsiv/Getty Images

De oud-manager van een Amsterdams kinderdagverblijf weigerde het wachtwoord te geven van een laptop in bruikleen. Ze had de computer zelf met een wachtwoord beveiligd en deze op haar laatste werkdag ingeleverd. Een paar dagen later verzocht de directeur haar om zo snel mogelijk het wachtwoord door te geven, zodat haar opvolgster de laptop ook kon gebruiken. Ze dacht er niet over. Ze antwoordde dat ze een nieuw account konden aanmaken en dat ze niet wilde dat anderen „allerlei ongewenste activiteiten konden uitvoeren” op haar account. De directeur liet weten dat hij een nieuwe laptop zou aanschaffen en dat de kosten, ruim 1.300 euro, werden ingehouden op haar resterende loon.

De kantonrechter vond een nieuwe laptop wat overdreven, maar zag wel in dat het kinderdagverblijf door de houding van de vrouw schade had geleden. De vergoeding werd vastgesteld op 500 euro. In hoger beroep sluit het gerechtshof zich hierbij aan. Het kinderdagverblijf heeft veel tijd besteed aan de oplossing van het wachtwoordprobleem. Het heeft eerst eindeloos geprobeerd de laptop te ontgrendelen en daarna alle verloren gegevens opnieuw moeten verzamelen. Er was dus niet, zoals de vrouw stelde, een IT-specialist die de boel eenvoudig kon resetten. De vergoeding van 500 euro is volgens het Hof terecht.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:GHAMS:2018:248

Lees ook: Opnames maken mag, maar ze beschadigen de relatie.
    • Nelleke Koops