Internationaal strafrecht

NGO: ‘Strafhof moet interne misstanden onderzoeken’

Het Internationaal Strafhof in Den Haag moet een extern onderzoek laten doen naar misstanden binnen het bureau van de aanklager. De roep daarom wordt luider nu ook de mensenrechtenorganisatie Norwegian Helsinki Committee een open brief met die boodschap heeft geschreven aan hoofdaanklager Fatou Bensouda. Aanleiding zijn de artikelen van NRC en andere media van onderzoeksplatform European Investigative Collaborations vorig najaar over voormalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo. Daaruit bleek onder meer dat Ocampo in 2015, na zijn vertrek bij het hof, is gaan werken voor een Libische oliemagnaat die in nauw contact stond met een van de strijdende partijen in Libië. Medewerkers die toen nog voor Ocampo’s opvolger Bensouda werkten, hielpen hem. (NRC)