Influenza

Griepgolf duurt langer dan normaal en raakt nu ouderen

De griep houdt aan. Vorige week hadden nog net zoveel mensen griep als in de voorgaande zes weken. Ondanks het wat warmere weer die week. Het influenzavirus houdt niet van warmte en zon, maar wist zich dus nog te handhaven.

Naar Europese maatstaven maakt Nederland deze winter een milde griepepidemie door, maar de staart heeft een verontrustend tintje. In de laatste weken zien de huisarts steeds meer 65-plussers met griep. En onder die ouderen stijgt het aantal mensen met longontsteking week na week. Ook de wekelijkse sterftecijfers liepen in februari al op.

De griepepidemie duurt inmiddels 13 weken. Gemiddeld rolt een griepgolf in 9 weken over Nederland heen. Doorgaans is er één piekweek, maar dit jaar is er al zeven weken een gelijkblijvend plateau, op de hoogte van de pieken in voorgaande jaren. Griep wordt veroorzaakt door influenzavirussen. In Europa maken de influenzatypen A H1N1, A H2N3 en B mensen ziek. Een influenza B virus is dit jaar de belangrijkste kwelgeest. Tot nu toe heerste vooral een B-variant die niet in het griepvaccin zit dat dit seizoen is gebruikt.

Acht vragen over griep C16-17