George Lucas’ museum komt er – de bouw is begonnen

Museum De bouw van het Lucas Museum of Narrative Art in Los Angeles is woensdag van start gegaan. Het museum zal naast de kunstcollectie van Star Warsregisseur George Lucas ook filmmemorabilia herbergen.

3D-ontwerp van het museum dat George Lucas laat bouwen in Los Angeles.
3D-ontwerp van het museum dat George Lucas laat bouwen in Los Angeles. Foto George Lucas Museum of Narrative Art/AP

De bouw van het museum van Star Warsbedenker George Lucas is begonnen. Woensdag werd de constructie van het ‘Lucas Museum of Narrative Art’ ingeluid door een ceremonie waarbij ook nieuwe 3D-tekeningen van het museum werden gepresenteerd. Na tien jaar durende onderhandelingen werd vorig jaar bekend dat het museum gevestigd wordt in Los Angeles. Verwacht wordt dat de bouw ongeveer vier jaar zal duren.

George Lucas zegt meer dan een miljard dollar in het project te investeren. In 2012 kocht Disney voor ruim drie miljard euro (4,05 miljard dollar) de productiemaatschappij achter Star Wars van oprichter George Lucas.

Collectie

Naast objecten uit de Star Warsfilms zullen storyboards, kostuums, decorstukken en andere elementen te zien zijn van klassiekers als Casablanca, The Wizard of Oz, Citizen Kane, Lord of the Rings en Blade Runner. Uit de kunstcollectie van Luces zullen onder meer kunstwerken van Franse impressionisten als Pierre-Auguste Renoir en Edgar Degas, van de 19de-eeuwse Fries Lourens Alma-Tadema en van Norman Rockwell te zien zijn.

Geen Star Warsmuseum, maar het George Lucas Museum of Narrative Art krijgt wel de vorm van een ruimteschip. Foto George Lucas Museum of Narrative Art/AP

Het museumgebouw is ontworpen door Ma Yansong van MAD Architects. Het museum krijgt een plaats in de groene omgeving van Exposition Park, nabij University of Southern California. Het om een ‘privaat project’, zonder tussenkomst van overheidssubsidies, laat een woordvoerder van het museum weten aan The New York Times.

Bouwproces

Bij de ceremonie werden meer details bekendgemaakt over het karakter van het gebouw. Het museum gaat lijken op een ruimteschip zoals dat voor zou kunnen komen in de films van Lucas. Door de atypische vorm is een ingewikkelde planning voor het bouwproces nodig. Volgens de directeur van het museum, Don Bacigalupi, zou de bouw tien jaar geleden niet mogelijk zijn geweest. Er zouden namelijk middelen worden gebruikt die destijds niet voorhanden waren.

„Het is een kunstmuseum, maar ik probeer het neer te zetten als een antropologisch museum”, vertelde Lucas tijdens de ceremonie. „Populaire kunst geeft inzicht in de samenleving en waarnaar deze aspireert, wat deze echt wil, wat deze echt is – het vertelt haar verhaal, haar geschiedenis en haar waardesysteem.” Het is de droom van Lucas om „weeskunst te exposeren”, kunst die volgens hem „niemand wil zien, maar waarvan iedereen houdt”. Hoewel deze kunst volgens Lucas populair is, heeft deze de neiging om „opgeslokt te worden in de chaos van de moderne stad”.