Economisch advies

Tv-commentator Kudlow is nieuwe adviseur Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een opvolger gevonden voor zijn vorige week opgestapte economisch topadviseur Gary Cohn. En wel in de 70-jarige Larry Kudlow, analist en tv-commentator.

Tegen persbureau Reuters zei Kudlow woensdag dat hij dinsdag door de president is gevraagd voor de functie. Hoewel hij het niet eens is met Trumps aangekondigde importtarieven op staal en aluminium, ging Kudlow akkoord. Een woordvoerster van het Witte Huis bevestigde het nieuws. Wanneer Kudlow echt aan het werk gaat is nog niet bekend.

De conservatieve Kudlow werkt op het moment als commentator bij tv-zender CNBC en bekleedde eerder een economische functie onder Ronald Reagan, de Republikeinse president die in de jaren tachtig de VS leidde. Kudlow is een voorstander van een kleine overheid en belastingverlaging.

Maar Kudlow is ook een voorstander van vrije handel en is dan ook gekant tegen de plannen van Trump dat Amerikaanse bedrijven flinke heffingen op de import van staal- en aluminium gaan betalen. Dit beleid - zeer omstreden in binnen- en buitenland – gaat binnen enkele weken in.

Voor Trumps vorige adviseur Cohn waren de importtarieven een breekpunt. Hij kondigde vorige week zijn aftreden aan uit onvrede over de staal- en aluminiumheffingen. (NRC)