Deze mannen kozen wél voor de zorg

Verpleegkunde De zorg komt veel mensen tekort. Er werken vooral weinig mannen in. Heeft het vak te weinig status?

Foto Roos Koole / ANP

Mannelijke studenten verpleegkunde blijven een zeldzaamheid. Amper 10 procent van de mbo-4-studenten verpleegkunde en de hbo’ers verpleeg- en verloskunde is man, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek deze maandag. Tien jaar eerder was dat niet anders: mannen zijn nauwelijks geïnteresseerd in de zorg.

Dat is lastig, zeker nu uitkeringsinstantie UWV waarschuwt dat de sector over vier jaar meer dan honderdduizend vacatures heeft. Ruim de helft van de Nederlandse zorginstellingen krijgt vacatures nu al niet vervuld. Het kabinet liet deze week weten 347 miljoen euro uit te trekken om het tekort terug te dringen.

Bij ziekenhuizen, thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg is het probleem het grootst. Daarvan zegt 80 procent geen personeel te kunnen vinden. Vooral verpleegkundigen op mbo-4- en hbo-niveau zijn lastig te vinden.

Sonja Kersten, directeur van V&VN, met negentigduizend leden de grootste beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, vindt dat er ook dringend mannen moeten worden geworven. Belangrijk is daarom dat het vak meer status krijgt. „We moeten af van het beeld dat zorg een aai over de bol en patiënten wassen is.” Volgens Kersten valt daar het meest te winnen. „Zodra mensen écht meemaken wat het vak inhoudt, zie ik een enorm verschil in benadering.”