Zitskiester Van Impelen wint zilver bij de reuzenslalom

Het is de vijfde Nederlandse medaille op de Paralympische Spelen in Pyeongchang.

Linda van Impelen won de vijfde medaille voor Nederland op de Paralympische Spelen
Linda van Impelen won de vijfde medaille voor Nederland op de Paralympische Spelen Foto Joel Marklund/EPA

Linda van Impelen heeft de zilveren medaille gewonnen bij de reuzenslalom op de Paralympische Spelen, meldt ANP. De zitskiester was bijna drie seconden langzamer dan de Japanse Momoka Muraoka, die de race won. De Oostenrijkse Claudia Loesch eindigde zeshonderdste achter Van Impelen.

Na de eerste run stond Van Impelen al tweede op 1.40 seconden afstand van Muraoka. De Oostenrijkse Loesch zette in de tweede run een goede tijd neer, maar Van Impelen bleef haar net voor.

In januari won Van Impelen goud in de wereldbekerwedstrijd, maar een val belemmerde haar voorbereiding voor de Spelen. Om die reden kwam ze zaterdag niet uit op de afdaling. Een dag later werd ze zevende op de Super-G en dinsdag werd ze gediskwalificeerd bij de supercombinatie omdat ze een poortje miste.

De 32-jarige Van Impelen heeft een dwarslaesie opgelopen bij een auto-ongeluk. Voor het ongeluk skiede ze niet professioneel, maar ze bleek talent te hebben voor het zitskiën.

Het is de vijfde medaille voor Nederland op de Paralympische Spelen. Jeroen Kampschreur, eveneens zitskiër, won dinsdag goud op de supercombinatie. Ook hij deed mee aan de reuzenslalom maar werd gediskwalificeerd omdat hij een poortje miste. Maandag won snowboardster Bibian Mentel goud en Linda van Bunschoten zilver.