SGP’er met strafblad kandidaat voor raad Smallingerland

Komt de SGP voor het eerst in de gemeenteraad van Smallingerland? Lijsttrekker en ondernemer Hendrik de Boer gokt op één zetel. Misschien wel twee. De Boer is benaderd om de lijst te trekken. „Niemand wilde het doen.” Dat hij een strafblad heeft, speelde geen rol, zegt hij.

Twee jaar geleden haalde De Boer de landelijke media, toen hij weigerde („een gewetenszaak”) een homoseksuele stagiair aan te nemen bij zijn agrarische groothandel. De rechter veroordeelde De Boer daarop wegens discriminatie tot 1.600 euro boete – de helft voorwaardelijk – en 1.500 euro schadevergoeding voor de stagiair. De consequentie van „mijn principiële houding”, aldus De Boer.

Smallingerland nam een jaar lang geen producten van hem af. SGP-leider Kees van der Staaij vond die boycot een „onterechte en onheuse stap” en vreesde voor een „heksenjacht”.

De Boer wil de kwestie niet meer oprakelen. „Het gaat om de partij. Het christelijk geluid hoor je steeds minder bij de christelijke partijen.”

Het belangrijkste thema van de SGP in Smallingerland is het in ere houden van de zondagsrust. In Drachten bleven de winkels tot nog toe dicht op zondag. De SGP wil dat zo houden. Ook culturele uitingen in de open lucht moeten op de ‘Dag des Heeren’ aan banden worden gelegd.