In beeld

Rusland kiest: ‘Je ziet een messias-achtige energie in Poetin’

Zondag 18 maart zijn de presidentsverkiezingen in Rusland. Na drie eerdere verkiezingen heeft president Poetin zoveel zelfvertrouwen dat hij dit keer meedoet als onafhankelijk kandidaat. Het is dan ook zo goed als zeker dat Poetin de verkiezingen wint. Enige zorg is de lage opkomst. Maar in alle hoeken van het land zijn ook genoeg kritische geluiden te horen over Poetin.
De 44-jarige werkloze accountant Natalia Dementiëva in Moskou steunt presidentskandidaat Ksenia Sobtsjak: "Zij liegt niet, is niet bang en praat over taboeonderwerpen zoals de annexatie van de Krim. De politieke situatie is verslechterd, mensen zijn bang. Er is zelfs meer controle op wat mensen denken dan tijdens het communistische tijdperk."
Foto Maxim Sjemetov/Reuters
De 42-jarige Andrej Vorontsov, voorman van een lokale Kozakkenvereniging in Michajlovsk, Stavropol, is een Poetin-aanhanger. "Het is moeilijk te zeggen wat de toekomst zal brengen", zegt hij. "God beslist uiteindelijk."
Foto Edoeard Korniënko/Reuters
Journalist Vitali Bespalov (26) woont in St. Petersburg. Op zijn arm heeft hij een tattoo van presidentskandidaat Ksenia Sobtsjak: "De achttien jaar van mijn leven die ik bewust heb meegemaakt, leef ik onder dezelfde president. Ik wacht al veel te lang op verandering."
Foto Anton Vaganov/Reuters
Tanzoeroen Darisjoe (51) bestiert een boerderij in in het zuiden van de stad Kyzyl in de Siberische regio Toeva. Ze is een aanhanger van Poetin: "Als boeren moeten wij zekerheid hebben over wat morgen brengt als we willen groeien."
Foto Ilja Najmoesjin/Reuters
De 45-jarige advocaat Vitali Zoebenko in Stavropol steunt presidentskandidaat Grigori Javlinski, "Als degenen die aan de macht zijn niet veranderen, leidt dat tot voortwoekerende corruptie", zegt hij. "De afgelopen vier jaar hebben we de toestand van ons land alleen maar zien verslechteren helaas. Ondernemers, bedrijven; iedereen is bezig met overleven. Het is tijd dat we de grondwet wijzigen zodat de macht niet langer in de handen van één persoon kan komen."
Foto Edoeard Korniënko/Reuters
De gepensioneerde Moskovieten Gennadi Avdejev (78) en zijn vrouw Ljoedmila (74) zijn aanhangers van presidentskandidaat Vladimir Zjirinovski, die ook aanwezig was bij hun huwelijk - zoals te zien is op de foto die ze vasthouden. "De slechte economische situatie; de afname van de kwaliteit van leven voor de meerderheid, de enorme inkomenskloof tussen rijk en arm, daar is de huidige regering debet aan", zeggen de twee. "Zjirinovski verzet zich tegen de oligarchische ontwikkeling van onze samenleving."
Foto Maksim Sjemetov/Reuters
De 54-jarige wiskundeleraar Marina Kalinitsjenko woont in Jevpatoria op de Krim en is een fan van Poetin. "Zoals Mark Twain zei: 'als stemmen een verschil maakte, dan zouden ze het ons niet laten doen.' Ik steun Poetin, maar ik realiseer me ook dat de oligarchen het voor het zeggen hebben wie er president wordt."
Foto Pavel Rebrov/Reuters
Aleksandr Resjetnjak (42), woonachtig in Stavropol, is een Kozak en aanhanger van Poetin: "In mijn ogen kan geen van de kandidaten met de huidige president concurreren. Er is geen alternatief. Dus ja, misschien is er deze verkiezingen wel geen echte keuze."
Foto Edoeard Korniënko/Reuters
De 22-jarige studente Joelia Djoezjeva werkt als suppoost en staat bij de tentoonstelling 'SuperPoetin' in Moskou. "Ik zou graag de aandacht willen vestigen op de enorme steun van jonge mensen voor de huidige regering. Als iemand van die jongere generatie kan ik zeggen dat voor ons alle deuren openstaan. Voor iedereen zijn er kansen om wat te maken van het leven, ongeacht waar je woont. Ik denk dat de huidige president op het wereldtoneel een heldere positie inneemt en het land leidt op een heel rationele manier, gebaseerd op recht en transparantie, met de nadruk op waarden en tradities."
Foto Maksim Sjemetov/Reuters
IT-specialist Grigori Koelikovskich (26) steunt oppositieleider Aleksej Navalny. De Moskoviet roept op de komende verkiezingen te boycotten: "Dit land zit vast in het verleden. Ik heb geen beeld bij de toekomst. De meeste mensen kan het ook niet zoveel schelen of het Poetin wordt of Navalny. De meerderheid denkt daar niet over na, ze slapen en moeten wakker worden geschud. Alleen dan kan er iets veranderen."
Foto Maksim Sjemetov/Reuters
De 48-jarige kunstenaar Vasili Slonov gaat stemmen op presidentskandidaat Pavel Groedinin, zo zegt hij in zijn atelier in Krasnojarsk. "Ik denk niet dat dit Poetins laatste termijn wordt. Hij is niet zomaar een politicus, maar een instrument in Gods handen. Je ziet een soort messias-achtige energie in Poetin."
Foto Ilja Najmoesjin/Reuters
De 21-jarige in Stavropol wonende Maksim Goebski is supporter van presidentskandidaat Vladimir Zjirinovski. "Er is de laatste twintig jaar weinig veranderd. Om vooruitgang in mijn leven te zien hebben we een nieuwe president, ambities en beslissingen nodig."
Foto Edoeard Korniënko/Reuters
Monteur Aleksej Groek (45) zal straks voor presidentskandidaat Pavel Groedinin stemmen, vertelt hij in St. Petersburg. "Het belangrijkste punt voor mij is dat ons buitenlandbeleid hetzelfde blijft. So what als we geen buitenlandse producten meer kunnen importeren. Alsof we dan maar moeten toegeven. Die sancties kunnen me niets schelen."
Foto Anton Vaganov/Reuters