Productie naar VS vanwege heffingen

Invoertarieven Alumexx uit Etten-Leur gaat ladders maken in de Verenigde Staten. Trumps heffingen hebben effect.

Foto iStock

Het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om een hoge importheffing in te voeren op aluminium heeft de eerste effecten in Nederland. Dinsdag maakte het bedrijf Alumexx uit Etten-Leur bekend de productie van aluminium trappen, ladders en steigers deels te verplaatsen naar de Verenigde Staten. Het plan „volgt op het besluit van de Amerikaanse regering”, aldus het bedrijf in een persverklaring. Trump kondigde eerder deze maand importtarieven aan van 10 procent op aluminium en van 25 procent op staal.

Alumexx is sinds begin dit jaar aan de Amsterdamse beurs genoteerd en wil uitbreiden op de Amerikaanse markt. Al langer, zegt topman Jeroen van de Heuvel in het persbericht, overweegt Alumexx in de VS te gaan produceren. Het stempel ‘Made in the USA’ maakt producten voor de Amerikaanse consument aantrekkelijker. Trumps heffingen komen daar nu bovenop. Met industrieconcern VDL is Alumexx overeengekomen dat het fabrieken van VDL in Virginia of Georgia kan gaan gebruiken.

Er is wel een onzekere factor: Alumexx wil het aluminium voor de fabrieken gaan halen uit Canada. Trump heeft Canada en Mexico uitgezonderd van de heffingen, maar alleen op voorwaarde dat ze instemmen met herziening van het handelsverdrag NAFTA.

Bij de aluminium-en staalheffingen, die tot grote spanningen hebben geleid met onder meer de Europese Unie, lijkt het niet te blijven. Persbureau Reuters meldt op gezag van bronnen in Washington dat Trump ook importtarieven in de maak heeft ter waarde van 60 miljard dollar (48 miljard euro) op onder meer Chinese IT-producten, elektronica en telecomapparatuur. China heeft een handelsoverschot van 375 miljard dollar met de Verenigde Staten.