Opnamestop VUmc vanwege resistente bacterie

Tot zeker donderdagavond worden er geen ernstig zieke patiënten op de Spoedeisende Hulp opgevangen.

Het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam.
Het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam. Foto Remko de Waal/ANP

De Intensive Care van het VU medisch centrum (VUMC) in Amsterdam heeft vanaf dinsdagavond een opnamestop ingesteld vanwege een onderzoek naar een resistente bacterie. Ook op de Medium Care en de de Spoedeisende Hulp worden tot donderdagavond geen nieuwe patiënten meer opgenomen.

Twitter avatar VUmcAmsterdam VUmc Opnamestop en strenge hygiënemaatregelen vanwege ziekenhuisbacterie: https://t.co/r275p0lofg

Het ziekenhuis kampt al ruim twee weken met de zogeheten Acinetobacter baumannii bacterie die resistent is tegen antibiotica. In eerste instantie werd gedacht dat de bacterie zich verspreidde via twee operatiekamers maar “ondanks strenge isolatiemaatregelen, intensieve schoonmaak en extra hygiënemaatregelen de afgelopen weken zijn er deze week helaas meer besmettingen aangetroffen.” Het ziekenhuis doet nu meer onderzoek om erachter te komen waar de besmetting vandaan komt.

Alle patiënten die sinds 25 januari 2018 op deze operatiekamers zijn geopereerd, hebben een brief ontvangen. Volgens het ziekenhuis is het van belang om te weten of iemand de bacterie bij zich draagt zodat speciale antibiotica kan worden voorgeschreven. Ook wil het ziekenhuis verspreiding naar andere zorginstellingen voorkomen. De bacterie kan infecties veroorzaken, met name bij patiënten met een verzwakte weerstand.