Ongewenst gedrag

Vijf vrouwen beschuldigen in VS bekende architect Richard Meier

Vijf vrouwen zeggen slachtoffer geworden te zijn van seksueel ongewenst gedrag van de beroemde architect Richard Meier (83). De Amerikaanse krant The New York Times schreef dinsdag over de voorvallen die plaatsvonden tussen de jaren tachtig en 2009. Meier ontwierp ook in Nederland twee gebouwen: het stadhuis annex bibliotheek in Den Haag en het hoofdkantoor van het voormalige bedrijf KNP in Hilversum. Meier won in 1984 de prestigieuze Pritzker Prize.

De verhalen van de vrouwen die worden aangehaald in de NYT waren tot nog toe niet in de publiciteit gekomen. Sommigen wilden niets zeggen uit angst voor de gevolgen. Een vrouw schikte voor een bedrag van 150.000 dollar (121.000 euro) op voorwaarde dat ze er het zwijgen toe zou doen. (NRC)