Omzet kunstmarkt groeit met 12 procent – maar vooral de top

Kunstmarkt De wereldwijde verkoop van kunst gegroeid naar bijna 52 miljard euro, dat blijkt uit het jaarlijkse kunstmarktonderzoek dat woensdag in Basel is gepresenteerd.

De laatste voorbereidingen voor internationale kunstbeurs Tefaf in Maastricht begin deze maand.
De laatste voorbereidingen voor internationale kunstbeurs Tefaf in Maastricht begin deze maand. Foto Marcel van Hoorn

Het gaat goed met de kunstmarkt. Na twee jaren van omzetverlies is de wereldwijde verkoop van kunst het afgelopen jaar met 12 procent gegroeid naar bijna 52 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarlijkse kunstmarktonderzoek van econoom Clare McAndrew, dat woensdag in Basel is gepubliceerd.

Niet alle sectoren profiteren even hard van de groei. Kunsthandelaren zagen de omzet met 4 procent toenemen, terwijl veilinghuizen met 27 procent plusten. Het marktaandeel van de veilinghuizen groeide naar 47 procent.

Groei vooral bij duurste kunst

Het is de top van de kunstmarkt die voor de groei zorgt. Bij de veilinghuizen zakken alle marktcategorieën tot 1 miljoen dollar al tien jaar op rij. Maar de veilingomzet voor kunstwerken met een waarde van meer dan 10 miljoen dollar is het afgelopen decennium juist met 148 procent gestegen. En het afgelopen jaar deed vooral de moderne kunst (39 procent groei) en de impressionistische kunst (+ 71 procent) het voortreffelijk.

De Verenigde Staten zijn de grootste kunstmarkt gebleven met een marktaandeel van 42 procent. China neemt net de tweede positie over (21 procent) van het Verenigd Koninkrijk (20 procent).

Clare McAndrew doet haar onderzoek sinds twee jaar in opdracht van de Zwitserse kunstbeursorganisator Art Basel en zakenbank UBS. Daarvoor verrichtte ze haar jaarlijkse kunstmarktonderzoek vele jaren in opdracht van Tefaf Maastricht.