Italië

Salvini voelt zich niet gebonden aan afspraken in EU

Matteo Salvini, de Legaleider die hoopt premier van Italië te worden, voelt zich niet gebonden aan de Europese afspraken dat het begrotingstekort niet groter dan 3 procent van het bbp mag zijn. Op een persconferentie in Straatsburg – Salvini is europarlementariër – zei hij dat hij de Europese regels alleen zal respecteren als ze niet tot ontslagen, bedrijfssluitingen en hogere belastingen leiden.

Salvini’s antimigratiepartij Lega is de grootste geworden in de rechtse alliantie, die bij de verkiezingen van 4 maart 37 procent kreeg. De grootste afzonderlijke partij is de Vijfsterrenbeweging (M5S. Het is moeilijk op basis van de verkiezingsuitslag een kabinet te vormen: de Democratische Partij, potentieel coalitiepartner voor rechts of M5S, heeft maandag gezegd dat zij de oppositie kiest.