In beeld

In datacentrum Iron Mountan Inc. ligt een wereld aan analoge en digitale informatie opgeslagen

Vlakbij Boyers, een piepklein plaatsje in de noordoostelijke staat Pennsylvania in de VS, bevindt zich Iron Mountain Inc., een ondergronds datacenter dat is gevestigd in een oude kalksteenmijn. In het gigantische complex van meer dan tachtig vierkante hectare liggen gegevens opgeslagen van allerlei grote en kleine bedrijven. Ook de federale overheid slaat een deel van haar informatie op in de faciliteit. Bezoekers worden zelden toegelaten. Fotografe Stephanie Strasburg kreeg de zeldzame mogelijkheid om foto’s te maken en een indruk te geven van dit enorme opslagcentrum voor digitale en analoge gegevens.
Een man verlaat de hoofdingang van datacenter Iron Mountain Inc. De entree herinnert nog sterk aan de tijden dat hier kalksteen werd gewonnen en naar buiten vervoerd.
Foto Stephanie Strasburg/Bloomberg
Een beveiligingsmuur vormt extra bescherming voor de veilige opslag van gegevens.
Foto Stephanie Strasburg/Bloomberg
Een medewerker rijdt in een karretje op een rijweg in het gigantische complex van meer dan tachtige vierkante hectare.
Foto Stephanie Strasburg/Bloomberg
De originele opnamebanden van het Amerikaanse betaalkanaal HBO liggen in kasten opgeslagen in een grote eigen ‘kluis’. Het complex levert diensten aan allerlei bedrijven en kleine ondernemers, maar ook de federale overheid slaat een deel van haar data op in de oude kalksteenmijn.
Foto Stephanie Strasburg/Bloomberg
Werknemers lopen langs een rijweg in het datacenter.
Foto Stephanie Strasburg/Bloomberg
Datacenters verbruiken enorme hoeveelheden stroom om digitale gegevens te bewaren. Hierdoor stijgen de temperaturen en moeten de ruimtes weer worden afgekoeld. Op deze foto installeren twee werknemers een koude luchtinsluiting.
Foto Stephanie Strasburg/Bloomberg
In een grot van de oude kalksteenmijn bevindt zich een ondergronds meer.
Foto Stephanie Strasburg/Bloomberg
Een werknemer loopt het Roadway Cafe binnen, een interne eetgelegenheid van het datacenter.
Foto Stephanie Strasburg/Bloomberg
Apparatuur om videos te digitaliseren staat opgestapeld tegen de muur.
Foto Stephanie Strasburg/Bloomberg
Dit opslagcentrum van Iron Mountain Inc. bevindt zich in Hollywood in Californië en is grotendeels gevuld met oude videobanden van het Music Television Network (MTV). Technici zijn in hoog tempo de oude VHS-banden aan het digitaliseren om live-optredens en interviews met bekende muzikanten van de afgelopen 35 jaar veilig te stellen en bijzondere momenten uit de popgeschiedenis op te slaan.
Foto Troy Harvey/Bloomberg
Het uitbreken van brand is een reëel risico in datafaciliteiten door het hoge stroomverbruik. Hier hangen de brandweerpakken klaar voor gebruik.
Foto Stephanie Strasburg/Bloomberg