Inlichtingendiensten

AIVD en MIVD plaatsen elk jaar meer taps

De geheime diensten plaatsen steeds meer taps. Dat blijkt woensdag uit de publicatie van tapstatistieken die jarenlang geheim werden gehouden. Vorig jaar heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) 3.205 taps geplaatst en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) 348 taps. Tien jaar geleden ging het nog om minder dan de helft. Tussen 2002 en 2017 is het totale aantal taps elk jaar toegenomen, met als uitzondering het jaar 2007. Bij een tap kan het gaan om een telefoontap, internettap of het plaatsen van een microfoon. Een ‘target’ kan een persoon zijn, maar ook een organisatie. Het besluit de statistieken te openbaren, kwam nadat de Raad van State in december bepaalde dat de ministeries onvoldoende konden motiveren waarom de taps geheim zouden moeten blijven. (NRC)