‘Hij liet zien hoe iedereen nieuwsgierig kan zijn’

Margot Brouwer, postdoc sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam: „Het is heel verdrietig voor zijn nabestaanden, maar ook voor de kosmologische gemeenschap. Hij heeft veel betekend voor de kosmologie, zijn onderzoek naar zwarte gaten was baanbrekend. Hij heeft ons een voorproefje gegeven van hoe we rondom zwarte gaten de wetten van de quantummechanica kunnen combineren met die van de zwaartekracht. En dat is nog steeds hét grootste vraagstuk van de natuurkunde. Helaas zal hij er niet meer zijn als we daadwerkelijk een ‘theory of everything’ vinden.

„Ik heb hem nooit ontmoet. Wel las ik zijn boeken. Wat ik bijzonder vind aan zijn leven is dat hij bewijst dat het voor iedereen mogelijk is om nieuwsgierig te zijn en je te verdiepen in het heelal en de wereld om ons heen. Hij had natuurlijk een ongelofelijke handicap, hij kon uiteindelijk bijna niks meer bewegen. Maar hij heeft onze kijk op het universum veranderd. Door middel van zijn hersenen, zijn inspiratie, zijn visie.

„Daarnaast was hij een markant figuur, de beroemdste natuurkundige na Einstein. Hij heeft veel betekend voor de bekendheid van sterrenkunde.”