‘Hij bracht een glimlach op je gezicht’

Reacties

Anna Watts, universitair docent astrofysica aan de UvA: „Hawking maakte de natuurwetenschap leuk. Hij bracht een glimlach op je gezicht als hij over het universum vertelde. Daar profiteren wij als onderzoekers allemaal van.

„Ik heb hem nooit ontmoet, maar zijn boek heb ik gelezen en ik hoop dat mijn kinderen dat over een tijdje ook doen.

„Toch waren het niet zo zeer zijn boek en onderzoek die me aanspraken, maar hoe hij omging met zijn handicap. Mijn vader had MS en verloor ook zijn mobiliteit en spraak. Hawking zetten zich in voor de ontwikkeling van ondersteunende middelen, zoals zijn spraakcomputer, waardoor hij zijn werk kon blijven doen terwijl hij steeds meer lichamelijke functies verloor. Dat en zijn doorzettingsvermogen waren een inspiratie voor mijn vader en mij.

„Mijn eigen onderzoek naar neutronensterren heeft niet direct te maken met zijn kosmologische onderzoek. Maar als ik publieke lezingen geef, stellen mensen vaak vragen over onderwerpen die door hem bekend zijn geworden, zoals de door hem bedachte Hawking straling. Hij heeft ervoor gezorgd dat mensen meer weten over sterrenkunde en kosmologie. Dankzij zijn enthousiasme willen mensen dat soort dingen begrijpen.”