Geen kort geding tegen EU-taskforce na intrekken beschuldigingen nepnieuws

Verschillende Nederlandse media hebben hun kort geding tegen de Europese Commissie dat voor woensdag op de rol stond ingetrokken. De Persgroep, The Post Online (TPO), GeenStijl en journalist Chris Aalberts begonnen een zaak tegen de East Stratcom Task Force nadat die op de website euvsdisinfo.eu verschillende artikelen van de media had aangemerkt als nepnieuws. De Taskforce is een in 2015 door de Europese Commissie opgetuigde factcheckdienst die de strijd moet aangaan met de verspreiders van Russisch nepnieuws.

De afgelopen weken werden de artikelen van de lijst met nepnieuws gehaald nadat bleek dat die onterecht „kanalen die desinformatie verspreiden” werden genoemd. Als laatste gebeurde dat afgelopen donderdag met een stuk uit De Gelderlander. Daarop besloten de media het kort geding niet door te zetten om „de rechtbank niet onnodig te belasten en de EU geen publiek geld te laten besteden aan de rechtsgang”, schrijft TPO op haar eigen site.

De EU heeft inmiddels een bericht gepubliceerd waarin de Commissie toegeeft dat de media onterecht op de lijst waren gekomen. GeenStijl zegt op haar site dat het de mededeling nog altijd niet als een volwaardige rectificatie beschouwt maar „verder procederen schijnt voor onze juridische positie niet gunstig te zijn, nu de EU een stap in onze richting heeft gedaan”.