Duizenden scholieren VS demonstreren tegen wapenbezit

Op meer dan drieduizend scholen door het hele land verlieten leerlingen de klas en hielden ze zeventien minuten stilte.

Duizenden scholieren lopen Pennsylvania Avenue op, de straat naar het Witte Huis in Washington.
Duizenden scholieren lopen Pennsylvania Avenue op, de straat naar het Witte Huis in Washington. Foto Saul Loeb/AFP

Op duizenden Amerikaanse scholen zijn leerlingen woensdag de klas uit gelopen om hun onvrede te uiten over het wapenbeleid van de regering in de VS. Om exact 10.00 uur lokale tijd verlieten ze hun lokalen en waren ze zeventien minuten lang stil, één minuut voor elk slachtoffer van de schietpartij vorige maand op een middelbare school in Florida.

In de straten van New York verzamelden zich al ruim voor tienen enkele honderden scholieren van de Fiorello H. LaGuardia High School, meldt persbureau Reuters. Zittend op de grond namen ze vele tientallen meters van het trottoir in. “Condoleances en gebeden zijn niet voldoende”, viel te lezen op borden. Ze doelden daarmee de reactie die veel Republikeinse politici na de schietpartij gaven.

Foto Julio Cortez/AP
Foto Shannon Stapleton/Reuters
Foto Saul Loeb/AFP
Foto David Maialetti/AP
Foto Cristobal Herrera/EPA
Foto Steve Helber/AP
Foto’s Julio Cortez/AP, Steve Helber/AP, David Maialetti/AP, Shannon Stapleton/Reuters, Saul Loeb/AFP, Christobal Herrera/EPA

Meer dan drieduizend scholen door het gehele land deden volgens AP woensdag mee aan de ‘National School Walkout’. Ook op scholen waar leerlingen was verboden deel te nemen aan de actie gingen scholieren de straat op. In Washington trokken vele duizenden deelnemers naar het Witte Huis om de president rechtstreeks te confronteren, maar tevergeefs: Trump was in Los Angeles.

‘Grootste groepsknuffel’

In Parkland, de stad waar exact een maand geleden de schietpartij plaatsvond, vond woensdag “de grootste groepsknuffel ooit” plaats, stelde rector Ty Thompson. Duizenden leerlingen van de Stoneman Douglas High stonden op de middellijn van het lokale voetbalveld om de slachtoffers op hun school te herdenken. Ze werden toegeklapt door ouders en medestanders.

Een van de leerlingen, David Hogg, zond de bijeenkomst rechtstreeks op internet uit. Tegenover persbureau zei hij:

“Iedereen die hier staat had die dag gedood kunnen worden, ook ik.”

Zenders doen mee

Met hun protest willen de scholieren de regering van president Trump aansporen de regels voor wapenbezit aan te scherpen. Een verbod op semiautomatische wapens, zoals het geweer dat werd gebruikt in Florida, kan echter op weinig steun rekenen in Washington. Het verhogen van de minimumleeftijd voor het kopen van een wapen, waar Trump eerder op hintte, gebeurt ook niet.

Naast scholieren deden ook verschillende televisiezenders mee aan de Walkout van woensdag. Onder meer MTV en Nickelodeon stopten zeventien minuten met uitzenden.